עיריית גבעתיים יחד עם מנהל התכנון במשרד הפנים מקדמים את הכנת תכנית המתאר המקומית לעיר לשנת היעד 2040. התוכנית נערכת על ידי צוות מתכננים ויועצים רב תחומי בראשות נעמה מליס אדריכלות ובינוי ערים בע"מ. תכנית המתאר תקבע את השימושים, התכליות וייעודי הקרקע בתחום כל שטחי העיר. מטרתה של תכנית המתאר הכוללת לגבעתיים היא ליצור סדר והתוויה כוללת של התפתחות העיר. לאחר שתאושר תהפוך תכנית המתאר למסמך חוקי מחייב, שינחה את התפתחות העיר לטווח ארוך.

להלן מסמכים תכנית המתאר של גבעתיים אשר הומלצה להפקדה ע"י הוועדה המקומית בתאריך ה- 19.02.2020

רוצים לדעת מה הם כללי ההתחדשות בכתובת שלכם?
כנסו לאתר החדש והייעודי של תכנית המתאר של גבעתיים והתושבים 

תכנית המתאר תלווה בתהליך שיתוף הציבור, המטרה היא לייצר תכנית שתתאים ותענה ככל הניתן על צרכיהם של התושבים. לשם בדיקה ולימוד של רצונות הציבור יערכו מפגשים פומביים, קבוצות עבודה והצגה של חומרי התכנון במסגרת אתר אינטרנט זה. בשאר עמודי האתר תוכלו למצוא מידע נוסף והסבר של מונחים שונים העשויים לסייע בהשתתפותכם בהכנת התכנית.

שיתוף ציבור

כחלק מתהליך תכנון כולל של משרד הפנים, העיר גבעתיים יוצאת למהלך של הכנת תכנית מתאר עירונית, במטרה להבטיח את איכות החיים והסביבה של תושביה. התכנית תיצור מסגרת כוללת לפיתוח היישוב בכלל התחומים הפיזיים כגון התחדשות עירונית, תעסוקה, מבני ציבור, רחובות וגנים.

במסגרת תכנית המתאר מוקם פורום לשיתוף הציבור אשר ילווה את הכנת התכנית. הפורום יורכב מתושבים וממלאי תפקידים המיצגים קשת של קבוצות אוכלוסייה מרחבי העיר ובעלי עניין מתחומים שונים. אתם מוזמנים להשתתף בדיונים ולקחת חלק משמעותי בתכנון העיר.

 

תכנית מתאר

תכנית מתאר כוללנית לעיר היא תכנית הקובעת את מדיניות התכנון ואת כיווני הפיתוח של יישוב לשנים הבאות. התוכנית מתייחסת לכלל ייעודי הקרקע (מגורים, תעסוקה, מסחר, שימושים ציבוריים, שטחים פתוחים ואחרים), וקובעת לגביהם הוראות כלליות המנחות את התכנון המפורט. התכנית הינה תכנית כוללת ולכן לא ניתן להוציא מכוחה היתרים.

התכנית מגדירה כמה תושבים יחיו בגבעתיים בעתיד. התכנית מייעדת שטחים פיסיים לכל צרכי התושבים (הקיימים והעתידיים), היכן לגור, לבלות, לקנות, ללמוד, לעבוד וכדומה. תכנית מתאר כוללנית, כשמה כן היא, היא תכנית מתארת, כלומר תכנית שמביטה מלמעלה ולא נכנסת לרמת הבית הבודד. התכנית תעסוק בסוגיות חשובות מאוד לעיר כגון: זהותה ואופייה של העיר מול מגמות הפיתוח וההתחדשות העירונית, היקפי האוכלוסייה צפויים והיקפי המגורים נדרשים, מערך התנועה והכבישים, מערך השטחים הפתוחים ומבני הציבור המשרתים את הקהילה, מערך התשתיות בעיר כמים, ביוב, ניקוז ועוד, נושאים סביבתיים, כולל מפגעי זיהום אויר ורעש ועוד.

מה שייקבע בתכנית עתיד להשפיע על כל מי שגר, עובד, עושה עסקים, לומד, או מבלה בעיר. לאחרונה שונה חוק התכנון והבנייה והוא מאפשר לכל עיר שתהיה לה תכנית מתאר כוללנית מאושרת, לאשר תכניות מפורטות יותר בתוך העיר עצמה (מעביר סמכות לוועדה המקומית לתכנון ולבנייה). המשמעות היא שלתושבי העיר, באמצעות נבחרי הציבור שלהם, תהיה השפעה גדולה יותר על התפתחות העיר.

תכנית מתאר להתחדשות שכונת גבעת רמב"ם

 

שלבי הכנת התכנית

מהלך קידום התכנית מתחלק לשני שלבים מרכזיים: שלב התכנון ושלב אישור התכנית

שלב התכנון מורכב מארבעה שלבים מרכזיים:

בשלב הראשון לומד צוות התכנון את המצב הקיים בעיר מכל הבחינות הרלוונטיות (מצב התחבורה, המגורים, הסביבה, התיירות, המסחר, מבני הציבור ועוד). בסופו של דבר מבינים מהן הבעיות המרכזיות שצריך לטפל בהן ומהן ההזדמנויות המרכזיות אותן אפשר לנצל.

בשלב השני מגבשים יחד את החזון לעוד כ- 20 שנה. צוות התכנון יחד עם התושבים מגבשים תמונת עתיד – כיצד תראה גבעתיים בעתיד. החזון מגדיר לאן רוצים להגיע ביחס לסוגיות התכנון המרכזיות שהוגדרו בשלב הקודם. בשלב זה נקבעות גם מטרות התכנית ויעדיה.

בשלב השלישי מפתח צוות התכנון חלופות, כלומר כמה דרכים שונות כדי להשיג את המטרות שנקבעו קודם.

בשלב הרביעי יתכנס צוות התכנון ויכין טיוטה של התכנית הסופית. אז ניפגש שוב, נציג את התכנית ונבקש לקבל משוב לפני סיכום והכנת המסמכים השונים.

לאחר שמגבשים את כל המסמכים הסופיים מגישים את התכנית לוועדות שצריכות לאשר אותה (קודם כל בעיר ואחר כך הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה (בה שותפים משרדי ממשלה רבים ונציגים של המחוז) ובמידת הצורך מוסדות תכנון ארציים. עם אישור התכנית היא מקבלת תקף של חוק מחייב.

מה ההבדל בין תכנית מתאר לתכניות אחרות?

חשוב להבין כי תכנית מתאר כוללנית לעיר כפופה לתכניות גדולות יותר (כאלו של האזור או של כל המדינה) שנמצאות "מעליה". יש לא מעט תכניות גדולות שקובעות לעיר חלק מכללי המשחק. "מתחת" לתכנית מתאר כוללנית לעיר יש תכניות קטנות יותר המפרטות אותה וקובעות מה יקרה בשכונה או אזור מצומצם (לדוגמא: תכנית של פינוי ובינוי או תכנית שינוי של אזור מסחרי). תכניות אלו יהיו כפופות לתכנית המתאר.

מה יוצא בסוף בסופו של דבר (אחרי תהליך של כשנה וחצי) מקבלת העיר 3 תוצרים:

  • תשריט – כלומר מפה של העיר בצבעים שונים. כל צבע מגדיר ייעוד קרקע אחר (לדוגמא: מגורים, מסחר, מבני ציבור, שטחים פתוחים ועוד).
  • הוראות התכנית – מסמך מחייב המפרט את ההנחיות החלות בתחום התכנית.
  • נספחים – מסמכים בנושאים שונים המפרטים את המדיניות המוצעת בתכנית בתחומים שונים כגון: עיצוב עירוני, חברה וכלכלה, נוף, סביבה, תחבורה, תשתיות ועוד.

 

מילון מונחים

מילון כולל פרשנות חופשית של המונחים, ההגדרות המדויקות מופיעות בחוק התכנון והבניה.

תכנית מתאר מקומית

תכנית מתאר מקומית היא תכנית המנחה את כיווני הפיתוח של יישוב שלם. התכנית מגדירה את חלוקת השטח לייעודי קרקע עיקריים (מגורים, מסחר, שטחי ציבור, שטחים פתוחים, דרכים ועוד) והוראות לגבי שימושים מותרים האפשריים בכל אחד מייעודי הקרקע השונים. תכנית המתאר הינה מסמך סטטוטורי, המורכב מהוראות התכנית, מתשריט התכנית, וברוב המקרים נספחים נוספים כדוגמת נספח תנועה, תשתיות וכו'. לתכנית יש תוקף של חוק. בכדי לשנות תכנית שאושרה יש צורך ביצירת תכנית חדשה המבטלת או משנה את התכנית המאושרת.

ייעודי קרקע

הגדרת סוג הפעילות שיתקיים בשטח מסוים, למשל: "מגורים", "תעסוקה", "בניינים ומוסדות ציבור", ועוד. הייעוד מסומן בתשריט התכנית ומוגדר בהוראות התכנית.

שימושים מותרים

הפעילויות המותרות בייעוד קרקע מסוים שנקבע בתכנית. השימושים מפרטים את ההגדרה הכללית של ייעוד הקרקע. לדוגמא: באזור המוגדר ביעוד "מגורים", מותרים בנוסף גם דרכים, שטחים פתוחים ועוד.

תכנית מפורטת

תכנית המפרטת את תכנית המתאר המקומית. התכנית קובעת את גבולות המגרשים ואת ייעודי הקרקע של כל אחד מהמגרשים הנכללים בה. בנוסף, קובעת התכנית את קווי הבניין, מספר הקומות המותר, גובה הבניינים ושטחי הבנייה המותרים. תכנית מפורטת מהווה את הבסיס לקבלת היתר בנייה.

תכנית בניין עיר

תכנית בניין עיר (תב"ע) היא כינוי נפוץ לתכנית מתאר או לתכנית מפורטת

תשריט התכנית

תשריט התכנית הוא מפה המציגה את שטח התכנית. בתשריט מסומנים יעודי הקרקע על ידי צבעים שונים והוראות כתובות נוספות של התכנית מסומנות בדרך כלל על ידי סמלים. התשריט מאפשר להבין כיצד הוראות התכנית הכתובות חלות במרחב גיאוגרפי נתון.

הוראות התכנית

הוראות התכנית (מכונות לפעמים גם "תקנון") הן המלל הכתוב הקובע מה מותר ומה אסור לבנות על הקרקע הכלולה בתכנית, כיצד לבנות ולאיזה מטרות. הוראות התכנית מנוסחות כמסמך משפטי.

ועדה מקומית לתכנון ובנייה

הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, היא המוסמכת לדון בתכנית ולהמליץ על אישור תכנית המתאר המקומית בפני הוועדה המחוזית.

ועדה מחוזית לתכנון ובנייה

הוועדה המחוזית מורכבת מנציגי משרדי ממשלה, ראשי רשויות מקומיות, נציגי ציבור וגופים אחרים. ועדה זו היא המוסמכת לאשר את תכנית המתאר המקומית.

תב"ע

תכנית בניין עיר, היא תכנית, שאליה כפופות כל תכניות הבניה המאושרות. היא מורכבת מתקנון, הכולל הוראות תכנון לקרקע ולמבנים, ומתשריט הכולל מפת חלוקה למגרשים. התב"ע מהווה מסמך סטטוטורי שהינו חלק מהדין.

טופס 4

טופס אשר ניתן ע"י יו"ר וועדה לתכנון ובנייה, המאשר כי בניית מבנה הסתיימה והוא ראוי לשימוש למטרה לשמה נבנה. טופס זה הינו מוקדם לאישור האכלוס ומהווה אישור לחיבור המבנה לרשתות החשמל, המים והביוב, הגז והטלפון, לאחר שנתמלאו התנאים המוקדמים לכך.